Létezik internetes magánlevél?

Gondoljuk csak át!

E-mailt küldeni olyan, mintha levelezőlapot adnánk fel, — állítja elgondolkodtató előadásában Andy Yen kutató. E-mailünket bárki elolvashatja. Az e-mail magánszféráját védő titkosítási technológia természetesen létezik. Nehéz azonban telepíteni, és még nehezebb használni. Andy Yen bemutatja a ProtonMailt, melyet CERN-es munkatársaival fejlesztett ki, s szemlélteti, hogy így a titkosítás annyira leegyszerűsödik, hogy az internetes alkalmazások alapértelmezésévé válhat, igazi magánszférát kínálva minden felhasználónak.

A biztonságos e-mail szolgáltatók számának fogyatkozásával minden bizonnyal lenne igény egy ilyen szolgáltatásra. Így gondolhatták azok is, akik közösségi finanszírozási kampányt indítottak ProtonMail néven nemrég. A kezdet nem volt zökkenőmentes, mert a Paypal június végén befagyasztotta a projekt kampányszámláját. A Paypal szerette volna tudni, hogy a ProtonMail-nek van-e kormányzati jóváhagyása ilyen szolgáltatás indítására. Hogy melyik kormányzat jóváhagyásának örültek volna, az rejtély a ProtonMail alapítói előtt…
Nem sokkal később a Paypal feloldotta a számla zárolását. A ProtonMail projekt 100 ezer dollárt kért IndieGoGo kampányában. Viszont a kampányzárásig, már majdnem a négyszerese jött össze a kért összegnek.

EnglishHungary